Vänskapsarmband

Beskrivning till vänskapsarmband

första-riktiga-armbandet

Ursprungligen uppfanns dessa färgglada armband av indianerna i Central- och Sydamerika. Enligt traditionen, ska du binda ett armband på handleden på en vän som vill önska sig något i det ögonblicket. Armbandet ska sedan bäras tills det är helt slitet och faller av sig själv. Det är då som önskan är tänkt att gå i uppfyllelse.

Tyvärr är de flesta beskrivningar som jag hittat på engelska, därför gör jag en översättning till svenska på det som jag har hittat och min egen tolkning på hur de ska göras.

Vad man behöver

skrivplatta a4 cLAS oHLSSON 49 KR moulingarn  hander

 • En skrivplatta A4 (finns på Clas Ohlsson för 49 kr) eller någon typ av styvare träplatta i A4 storlek. Det går bra med ett A4 block också, bara det är styvt nog.
 • En klämma att nypa fast i plattan och knuten för armbandet. (Om man inte har en skrivplatta där klämman är inbyggd)
 • Vanligt broderigarn t.ex odelat DMC garn, det är det vanligaste garnet som man använder till armband. Men det går minst lika bra med virk- och stickgarn i bomull eftersom de är hållbara och går att tvätta. Med grövre garn så blir det större och bredare armband. Det går också bra med vanliga stickgarner i ull/acryl eller tex plasttråd och mjukare metalltråd osv. Huvudsaken är att de är lätta att knyta med. Mer tips på garn här.
 • Dina händer. 😉 Mer än detta behövs inte, så det är både en billig och rolig hobby.

Så här ser det ut när jag knyter banden.

2016-01-16 16.08.00

Jag har en tjock platta i någon slags poröst pappmaterial i A4 format, som jag har klätt med tyg.

Sedan har jag en större metallklämma, marknadsklämma. ”Varvmarkören” har jag gjort av ett grövre tygklätt gummiband som jag spänt över plattan och mönstret med en knut i varje sida, som gör att trådarna som jag lägger bort hålls ur vägen.

När jag gjort en rad, så styr jag ner gummibandet över raden under. På så sätt så håller jag reda på var jag är i mönstret.

Jag gör även markeringar i sidan på mönsterpappret för varje rapport, ifall jag råkar stöta till gummibandet när jag lägger ifrån mig det. Då håller jag reda på hur många gånger jag upprepat mönstret också.

Längd på trådarna

Generellt bör man beräkna tre – fyra gånger så långa trådar som armbandet ska vara, men för säkerhets skull så bör man räkna med lite längre än så. Tex om armbandet ska vara 25 cm, så räkna med 100 cm per tråd. Innan du nu klipper, så beräkna dubbelt så långt (200 cm) som du viker på mitten. Du har nu fått två trådar som är en meter långa med en ögla upptill. Fortsätt på detta sätt tills du har alla trådar. Då binder du en knut längst upp och låter knuten ha en längre ögla upptill för knytband, eller hur du vill göra knäppet på armbandet.

Längden beror också på hur mycket knutar en färg använder och hur brett armbandet ska bli och hur tjockt garnet är. Tex om det är mer vitt än svart, så bör de vita trådarna beräknas lite längre än de svarta eftersom det går mer garn ju fler knutar man gör på bredden. Dessutom går det mer tråd när man ska knyta 30 trådar brett än 8 trådar brett. Ju tjockare garnet är, desto längre måste trådarna vara eftersom knutarna tar mer av längden än vanligt. Ta hellre till lite extra så det inte tar slut innan hela längden är gjord. Till ett normalt armband 8-12 trådars armband bör en meter tråd räcka gott och väl

 

Början och slutet 

Hur man sedan vill knäppa armbandet är väl kanske viktigt att tänka på innan man börjar! Det finns flera olika sätt att göra detta.

Man kan börja med att låta öglan ha ganska långa trådar innan man börjar med knutarna och sedan fläta ihop två eller tre flätor upptill och nertill som man sedan knyter ihop armbandet med.

Man kan också göra en ögla i början och två flätor i slutet som man knyter ihop armbandet med. Eller sätta en knapp istället för två flätor. När öglan är gjord (i början), kan man laska runt öglan, typ som när man gör ett knapphål.

Det finns spännen som man kan montera armbandet i och sedan knäppa ihop det med. Men detta är så klart ett dyrt alternativ.

Olika tekniker för vänskapsband

Vanliga mönster.

Untitled-3

49461

Detta är de vanligaste mönstren och man använder man oftast alla fyra knutar, fb, bf, fbk och bfk. De förekommer ofta på samma varv för att bilda mönstret, dock inte i exemplet ovan. Armbanden ser ut som de som är längre upp. Baksidan ser nästan ut som framsidan, så de är vändbara.

 

1212 mönster.

1212 mönster   

1212 mönster rapport   7124

Dessa är knutna av enbart av fbk och bfk (vänster och höger vändknutar) och de har oftast bara två olika färger. De kan också enbart ha höger och vänster knutar fb och bf. I övrigt ser knutarna ut som på de vanliga armbanden när de är knutna. Baksidan ser nästan ut som framsidan, så de är vändbara.

 

Alpha mönster.

Alpha-armband

gitarr

alpha-pattern-vänd

Alpha armbanden är också knutna av enbart två knutar fb och bf . De knyts alltid fram och tillbaka och mönstret läses från högkant. (här ovan visar jag den liggande för att ni ska se mönstret) Knutarna hamnar exakt under varandra hela tiden. Med denna teknik kan man därför använda sig av enklare korsstygnsmönster eller rita egna mönster på rutat papper.

Alpha mönsten brukar inte se särskilt roliga ut på baksidan eftersom motivtrådarna kan synas. Man kan se de svarta sneda trådarna i mönstret, framförallt mellan svansen och bakbenen. Men trådarna kan gömmas i de andra färgknutarna om man räknar noga och ser vart de ska vara på nästa varv. Då låter man de följa med i knutarna när man knyter.

Att göra Alpha armband är nästan ännu enklare än normala armband. 🙂 Snabbt beskrivet så har man grundtrådar som man knyter mönstertråden på. Man behöver alltså betydligt längre av mönstertråden än av grundtråden. Enklast är att börja med enbart två färger. Sen när man kan det så kan man ta in fler färger.

Beskrivning på det kommer om ett tag. Så tills vidare får ni följa den engelska beskrivningen här.

Knutarna enligt mönsterbilder

Knutarna knyts oftast från vänster till höger och alltid i trådpar. Det gör att det är lätt att hålla reda på var man är i mönstret.

Jag tycker att det är enklare att knyta från vänster till höger på alla ojämna varv och från höger till vänster på de jämna varven. Detta är för att man lägger ifrån sig garnet på de knutar som man knutit och då slipper man flytta hela garnhärvan över från ena sidan till den andra hela tiden.

Pilarna ska alltid följas oavsett från vilket håll man knyter.

Viktigt: Se till att hålltråden hålls spänd i vänster hand (om du är högerhänt) när du gör knutarna och styr uppåt ordentligt för varje knut, framförallt när du gör första knuten. Annars bildas ett mellanrum mellan knutarna på både bredd och höjd och armbandet blir ojämnt både på höjden och bredden.

De fyra olika knutarna

Den första av de två knutarna ska alltid knytas över ”hålltråden” oavsett vilken knut det är.

knut1     knut2    knut4    knut3

På engelska heter knutarna fb (forward knot), bf (backward knot), fbk (forward backward knot) och bfk (backward forward knot)

Men jag har döpt om dem till fb (vänsterknut),  bf (högerknut), fbk (vänster vändknut) och bfk (höger vändknut) för att det ska bli enklare. Men det kan vara bra att veta den engelska termen för de olika knutarna.

Det finns fyra olika typer av knutar i vänskapsarmband. Egentligen är det bara två olika knutar, de andra två är bara spegelvända vilket beror på att man antingen knyter dem från höger eller vänster tråd. Men i övrigt är de lika. Det görs alltid två knutar för varje knut.

Den första knuten är exakt lika för alla fyra typer, skillnaden är bara att man knyter från höger eller vänster håll. Vändknutarna (fbk och bfk) gör att man vänder och går åt andra hållet i mönstret.

Det är den andra knuten som blir annorlunda i de fyra olika typerna. Detta har betydelse för om mönstertråden ska vara kvar i samma läge eller byta plats när knuten är klar. Det är detta som bildar mönstret i sidled.

På bilderna ser man en mörk och en ljus tråd och en prick med en pil inuti. Den mörka tråden är mönstertråden, dvs den tråd som man knyter med. Den kan både finnas på vänster sida och på höger sida.

Den ljusa tråden är hålltråden som man knyter knuten på, den håller man bara faststräckt med vänster hand (om man är högerhänt) och den syns inte sedan när knuten är klar.

Pilen visar vilken typ av knut det är. Följer man färgen på tråden, förbi pilen så ser man också vart mönstertråden sedan ska ligga när knuten är klar.

Närmare beskrivning av knutarna

Höger och vänsterknut används för att få mönstertråden på andra sidan och för att flytta knutar så de bildar mönster i sidled.

Vänsterknut:

knut1

 1. Lägg den vänstra tråden (mönstertråden) över den högra tråden (hålltråden) och dra igenom den på ovansidan, mellan de bägge trådarna. Styr upp knuten ordentligt så den är tätt intill den tidigare knuten. Detta görs så att armbandet blir lika brett hela tiden.
 2. Den andra knuten görs på exakt samma sätt och läggs över hålltråden, mönstertråden hamnar till höger när knuten är klar. Man ser också på bilden vart tråden ska hamna när knuten är klar.

Högerknut:

knut2

 1. Den här är exakt som vänsterknuten, men spegelvänd. Lägg den högra tråden (mönstertråden) över den vänstra tråden (hålltråden) och dra igenom den på ovansidan, mellan de bägge trådarna, men mönstertråden läggs till vänster när knuten är klar. Styr upp knuten ordentligt så den är tätt intill den tidigare knuten.
 2. Den andra knuten görs på exakt samma sätt, dvs läggs över hålltråden. Nu har knuten bildats.

Vänster vändknut

knut4

 1. Lägg den vänstra tråden (mönstertråden) över den högra tråden (hålltråden) och dra igenom den på ovansidan, mellan de bägge trådarna. Styr upp knuten ordentligt så den är tätt intill den tidigare knuten.
 2. Nästa knut är lite annorlunda mot enkelknutarna. Här lägger man mönstertråden under hålltråden och sedan genom bägge trådarna. Detta görs för att mönstertråden ska hamna på samma sida som tidigare, dvs till vänster.

Höger vändknut

knut3

 1. Lägg den högra tråden (mönstertråden) över den högra tråden (hålltråden) och dra igenom den på ovansidan, mellan de bägge trådarna. Styr upp knuten ordentligt så den är tätt intill den tidigare knuten.
 2. På samma sätt som på den vänstra vändknuten så lägger man mönstertråden under hålltråden och sedan genom bägge trådarna, men i detta fall från höger till vänster. Detta görs för att mönstertråden ska hamna på samma sida som tidigare, dvs till höger.

Att läsa ett mönster

9a058459e06c8a30fd8559ee5946c8ce

Det här är ett ganska lätt mönster att göra. Det har bara tre färger, svart, vitt och rosa. Det är 12 trådar fördelat på A 2 svarta, B 8 vita och C 2 rosa trådar och bara 8 varvs rapporter.

Bilden längst upp visar hur armbandet kommer att se ut när det är klart. Under bilden ser man hur trådarna ska vara sorterade: 1 svart, 4 vita, 2 rosa, 4 vita, 1 svart.

Varv 1. Man knyter ihop paren som de kommer, från vänster till höger.
Ta den svarta och den vita tråden och gör en fbk (vänster vändknut), ta nästa vita par och knyt en fb (vänsterknut), ta vit och rosa och gör en bf högerknut… fortsätt på detta sätt till sista paret som är vit och svart, här gör man en bfk (höger vändknut).
Varför man har en fbk i början och bfk i slutet beror på att kanterna ska vara svarta hela vägen.

Varv 2. Lägg den första och sista tråden åt sidan och knyt nu från höger till vänster.
ta de två vita trådarna från vardera knut och gör en fb (vänsterknut), ta den rosa och den vita och gör en fb (vänsterknut), ta de två mittersta vita och gör en fb (vänsterknut), ta rosa och vit och gör en bf (högerknut), ta de två sista vita och gör en fb (vänsterknut)

Fortsätt sedan på samma sätt och knyt efter mönstret varv efter varv. När alla varven är gjorda, så börjar man om från varv 1 och fortsätter tills längden på armbandet är klart.

knut1     knut2    knut4    knut3

Förkortning av knutarna fb (vänsterknut), bf (högerknut), fbk (vänster vändknut) och bfk (höger vändknut)

 

Program att göra egna mönster

Bästa och enklaste mönsterprogrammet, eller generatorn som det kallas,  hittas på Friendship Bracelet och är webb baserat. Det finns fyra olika generatorer att använda, Normal, Name, Alpha och Kumihimo. När man valt vilken typ av armband man vill göra så är det bara att leka fram mönstret. Man måste vara medlem för att kunna spara det, om man inte gör en print screen förståss. 😉

Till Alphamönster kan man  använda korsstygnsprogram eftersom mönstren är desamma, men med färre färger.

Renyxa

Renyxa bild

Namnet Renyxa får mig att tänka på en ren med yxa i huvudet. 😀 Men det finns säkert en annan förklaring till namnet. 😉 Till de normala armbanden finns det ett enkelt program som kallas ”Renyxa” som man kan använda. Det är ett ganska simpelt program och symbolerna är inte det vackraste, men det är fullt användbart och lättanvänt. Filen är liten och laddas ner i en mapp, i vilket det också startas i. Dock måste man registrera sin e-mail för att kunna använda det.

Friendship Bracelet Designer

FBD

FBD Friendship Bracelet Designer har en betydligt snyggare design, men är ändå enkelt i sin utformning. Dock har jag inte kommit på hur man gör färgerna än, enbart hur man byter knutar och hämtar in färdiga mönster. Man dubbelklickar i ringen för att byta typ av knut. Programmet stödjer Renyxas mönsterfiler, så de kan användas i programmet.

Länkar till olika sidor

Braceletbook 

Friendship-bracelets

Min samling av mönster på Pinterest

Källor:

Knutintruktioner från Friendship-bracelets

Knutintruktioner från Braceletbooks

Alpha mönster Braceletbooks

Fene4ki