Tips för Polymerlera

Här finns lite tips och trix som jag har hittat på nätet angående polymer lera och en del egen erfarenhet. De mesta som finns att hitta om polymerlera är på engelska, även böcker om leran som går att köpa på Adlibris eller låna på biblioteket är för det mesta på engelska. Men de flesta kan ju engelska i dag, men för de som inte kan det, så har jag översatt en del användbara tips.

Vad man behöver

Det mesta finns vanligtvis redan hemma.

cernitleraSEctionimages (1)SEctiondotting-tool-nailModelleringspinnar-1modelleringsverktyg-kitchen-craftmodverktyg mini-500x500majsstärkelsebabyoljafönhandspritbabyservetterhandskarfolie63024AvbitartangIMGP5915

Cernitlera eller Fimolera eller Sculpeylera Akrylfärg Dottingtools Lerverktyg Silikonpenslar Majzena Majsstärkelse (för att göra leran hårdare) Babyolja (för att mjuka upp hård lera) Hårfön (för att mjuka upp hård lera) Handsprit (för att rengöra händerna med) Babyservetter (för att rengöra händerna med) Tunna engångshandskar (både till arbete och färgning) Aluminiumfolie (för inner-formar, typ basen för kropp och huvud eller basen på en pärla) Maskeringstejp (för att maskera över aluminiumfolien, annars fastnar inte leran) Ståltråd/najtråd i olika tjocklekar (för ”skelett” och uppbyggnad av figurer) Avbitartång (för att klippa ståltråden med) Liten konformad rundtång (för att forma ståltråden med)

Ren arbetsplats, händer och verktyg

bakplast_2160 kolja-mirror__26458_PE092244_S4 Kakel_10x10_Vit

All polymerlera är mycket känslig för damm och smuts. Det är som en magnet och drar till sig smuts mycket fort. Därför är det mycket viktigt att både händer och arbetsplats hela tiden är rena. Som arbetsbord kan man använda glasunderlägg, kakel eller speglar. Själv har jag en spegel från en IKEA spegelvägg som jag arbetar på. Jag har lagt gummerad duk under spegeln så att den inte glider runt på bordet. Jag har dessutom ett bakbord i plast som jag håller till på och som jag kan lyfta bort när jag inte pysslar. Detta bakbord i plast finns på ICA Maxi och kostar ungefär 200 kr. Men det är skönt att kunna lyfta bort hela arbetsplatsen och ställa undan, utan att jag måste plocka bort det som jag håller på med. Det är bara att täcka hela bakbordet och ställa undan.

handsprit babyservetter handskar

Händerna måste rengöras med jämna mellanrum, annars blir det färgförändringar i leran. Fettet från fingrarna gör också leran mjuk och kladdig. Antingen så kan man arbeta med handskar på eller rengöra händerna under tiden. Jag föredrar att rengöra, för fingeravtrycken i fingrarna är också mina skulpterings-verktyg. Rena händer och arbetsplats är särskilt viktigt när man håller på med vit, transparent eller genomskinlig lera. Du kan ha en flaska handsprit på arbetsbordet och rengöra händerna med, det tar bort fettet från händerna. Men se till att spriten har dunstat innan du sätter händerna i leran. Man kan också ha babyservetter till hands och torka av händerna på. Även här är det viktigt att händerna är torra innan man tar i leran.

Vilken lera?

cernitleraSEctionimages (1)

Vilken lera man vill använda är egentligen en smaksak. Jag gör ju endast dockor och figurer så jag har bara testat två typer av lera och det är Fimo docklera och Cernitlera docklera i hudfärg (flesh) och vit porslin. Oavsett vilken lera man köper så beror det också på vilken kondition leran har. Man kan ha otur och få antingen stenhård lera eller alldeles för mjuk lera. Men det finns bot för det längre ner på sidan.

En fördel med Polymerleran är att man kan mixa olika märken och färger. Så oavsett om man har FIMO, Cernit, Sculpey eller annat fabrikat, så kan man blanda dessa leror med varandra för att få en viss konsistens eller egenskap.

Hållbarhet och förvaring

Leran har lång hållbarhet och håller i flera år. Öppnad förpackning förvaras helst i en burk med lock som inte innehåller PVC eller i en plastpåse dito, mörkt och svalt. Man kan till och med lägga den i kylen och frysen för längre hållbarhet. Man ska undvika att låta den ligga framme i solen.

Fimo docklera är en riktigt bra lera. Den är lite mjukare än Cernitleran, men ändå fast. Den är riktigt skön att jobba med. Det är lätt att smälta in nya partiet med det gammal lera och det fäster bra på redan bakad lera. Däremot blir det lätt fingeravtryck i den eftersom den är mjuk. Hudfärgen är ljus och mörknar något när man bakar den. Jag har bakat i omgångar och såg då att den kan få olika nyanser om man har den olika länge i ugnen eller lägger på fler lager på befintligt bakad lera. Tips i det här fallet, är att göra så nära färdigt som möjligt och sedan lägga på ett tunt, tunt lager på de detaljer som är färdiga i sista bakningen. Då ser man inte nyansskillnaden så mycket.

Cernitlera är en hårdare lera än Fimos docklera. Den är enklare att skapa små detaljer i eftersom den inte omformas om man råkar nudda detaljerna.  Jag tycker själv att Cernitleran är lättare och bättre att jobba med eftersom den är så fast att den inte omformas när man håller i den. Den kan bli smulig om den fått ligga framme ett tag och då får man bearbeta den lite mer. Men det är inget problem, knådningen är bara några minuter längre.

Att lägga på flera lager och baka i omgångar fungerar suveränt, man får bara bearbeta leran ordentligt så den är mjuk och fin i övergångarna, annars smular den. Någon skillnad på färgen blir det inte heller, så i det fallet är Cernitleran betydligt bättre än Fimos lera. Cernitleran ska ha den bästa hållbarheten i färdigt skick på små detaljer också.

Jag hade tyvärr otur med den vita leran och fick en lera som var alldeles för mjuk och kladdig. Den var så mjuk att den mer påminde om häftmassa än lera. Jag prövade att arbeta in stärkelse i en liten klump, och dränera den i papper men den gick inte att få användbar. Så den kommer jag att reklamera. Antingen var den nygjord eller för gammal. Men det är omöjligt att göra något med den.

Övrig lera som kan köpas i Sverige är Sculpey lera i olika variationer. Den ska finnas i olika variationer, beroende på vilken egenskap man vill ha. Den har jag inte prövat än, men kommer att köpa framöver. Det påstås att den ska vara bäst att jobba med och få till bäst detaljer med, men att den inte har samma hållbarhet på små detaljer som Cernitleran. Men jag kommer att testa den framöver. Det finns också en lera som heter Kato, men jag är osäker på om den kan köpas i Sverige. Det ska vara allra bäst för små detaljerade arbeten.

Verktyg

silikonpenslardotting-tool-nailModelleringspinnar-1modverktyg mini-500x500kavelliten8873013870622

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vilka verktyg som man kan använda. I början, innan jag köpte på mig skulpteringsverktygen, så tog jag vad jag hade hemma. Jag använde virknålar, trubbiga synålar, knappnålar med huvud som jag satte fast på en penna med sudd i toppen, kaffeskedar, mindre knivar, rengjord glasflaska som kavel, toppen på sprättkniven och även den längre delen av kniven som kniv. Som sagt, det är bara fantasin som sätter gränser. Fingrarna fungerar utmärkt som verktyg, de slipar ytan jämn och fin om man inte har någon skada på fingret, för det syns direkt.

Men ibland måste man släta till i små detaljer i skrymslen och vrår och då är silikonpenslarna bäst för det. Jag köpte på mig skulpteringsverktyg allt eftersom jag fick tag i dem. Mina favoriter är silikonpenslarna som jag köpte på Panduro. Nu har jag bara tre olika former av dem, men kommer att köpa på mig fler av dessa. Men en varning för just dessa som jag köpte på Panduro. Den blå färgen på skaften färgar av sig, så lacka dem före du använder dem.

De flesta verktyg som har med sockerpasta att göra, är perfekt för att använda för pillriga detaljer. Men ska man köpa dem i en butik för sockerpasta, då får man betala mycket pengar. Själv satte jag mig vid Tradera och beställde. Som exempel, det större rosa skulpteringsverktygen kostar ca 300 kr på en affär för sockerpasta, medan jag fick dem, helt nya för 60 kr på Tradera. Alla mina verktyg är köpt på Tradera för kanske en tiondel av vad de kostar i vanliga affärer.

Silikonpenslar. Dotting-verktyg för naglar. Vanliga skulpteringsverktyg för lera. Normalstora skulpteringsverktyg för sockerpasta. Mini skulpteringsverktyg för sockerpasta.  Glas-, plast- eller marmorkavel. Den som finns för sockerpasta är bra, för den har avstånd så man kan kavla ut degen jämnt i olika tjocklekar. En helt vanlig Pastamaskin. Det finns maskiner helt avsedda för polymerlera, men de är precis likadana som pastamaskiner. Allt detta kostar som sagt och man kan klara sig undan med det som man har hemma tills man vet att detta är något som man vill hålla på med i framtiden.

OBS, använd aldrig!

Genomskinligt nagellack som lack. Samma sak med andra medier, färg och lack som kräver sprit för att rengöra penslarna med. Det förstör leran genom att mjuka upp den, även om den är bränd, eftersom polymerlera består av pvc. Sakerna blir mjuka och klibbiga så småningom. Detta gäller även tuschpennor som innehåller alkohol. Vattenbaserade kan gå, men kan även de blöda igenom efter ett tag. Använd inte handkräm, för då blir leran klibbig. Om du ska förvara leran så kan vissa pvc baserade plastpåsar förstöra leran. Framförallt om de innehåller hög halt av pvc, då kan leran bli mjuk och kladdig. Det är svårt att veta vilka som gör detta, men återförslutningsbara plastpåsar brukar fungera. Så förvara leran helst i originalförpackningen i en återförslutningsbar påse eller en burk, ej pvc plast, med lock.

Färga egen lera

Polymerlera finns i många olika färger och ofta då i små förpackningar på ca 56 gram som kostar ca 26-30 kr styck. Det är så klart ingen större kostnad, men kan bli om man behöver många olika färger. Men det är inte nödvändigt att köpa färgad lera, färga kan du göra själv och det är relativt enkelt och blir betydligt billigare i längden. 500 gram vit lera kostar ca 120-160 kr, lika mycket av färgad lera går på ungefär 300 – 400 kr. Du behöver:

cernitlera SEctionhandskar

500 gram vit lera, (Fimo, Cernit eller Sculpey), en ask med färgtuber av akrylfärg och tunna engångshandskar. Färgerna kan du behöva när du ska måla din färdiga figur också. Engångshandskarna är bra om man är rädd för att bli kladdig av färgen, men den är lätt att tvätta bort eftersom den är vattenbaserad. Nu färgar jag inte all lera på en gång, utan tar bara den del som jag behöver och färgar allt eftersom jag behöver. Men om man gör en färg i grundfärgerna röd, blå, grön och gul så klarar man sig ganska långt. De går ju att blanda dem sinsemellan och få fram andra färger. Svart är också bra att ha, men det är mycket svårt att få fram en riktigt svart färg. Men om det längre ner.

Bearbeta biten så den blir mjukare. De brukar vara rätt hård i början. Rulla ut en lång tjock sträng och dela den i så många delar för de färger som du vill ha, plus en bit som ska vara vit för att få fram olika nyanser. Jag gjorde bara tre färger, blå, röd och grön och jag gjorde dem rätt kraftiga i färgen. Att få fram ljusare färger är mycket enkelt när de väl är blandade. Därför gör jag den så kraftiga som jag kan redan från början. Leran blir lite kladdigare och mjukare i början när man blandat ihop färgen med leran eftersom man tillför något som är fuktigt. Men om man låter de ligga framme under natten eller någon dag, så blir leran normal igen.

2014-06-13 17.43.26

Bearbeta leran ordentligt så den är mjuk och smidig. Platta ut den och ta sedan en pytteliten klick av den färg som du vill ha. Egentligen duttar man bara på toppen av färgtuben, mer än så behövs inte. Vik ihop leran över färgen och vik och vik och vik. Färg kommer att komma ut även om man gör så här, så bäst är att ha handskar om man inte vill kladda ner sig. Knåda ordentligt tills hela degbiten är jämnt blandad. Är den för ljus, sätt nu i lite mer färg och fortsätt att knåda.

Sätter man för mycket färg på en gång så hamnar det bara på händerna, så ta bara lite i taget tills du fått den färg som du vill ha. För att få fram ljusare nyanser så är det bara att ta en bit vitt och blanda en mindre bit färgad lera. Nu behövs inga handskar, för det kommer inte att färga av sig. Det är anledningen till att göra de bitarna i mycket kraftigare färg. För att få fram exakt samma nyans även framöver, så kan man tänka i procent eller delar. Till exempel två delar vitt till en del färg. Ju mer vitt desto ljusare nyans blir det. Och vitt finns ju i mängder i 500 grams paketet.

färgkarta

På den här kartan ser man vilka färger som man kan använda för att få fram flera andra färger. Det fanns tyvärr ingen större bild att tillgå.

Helt svart kan vara svårt att få fram, oftast så blir det mörkgrått. Det är väl enda anledningen till att köpa en mindre bit om man vill ha helt svart. Men testa för all del ändå. Låt bara leran vila flera dagar tills kladdet försvunnit från den svarta biten. Leran blir rätt fuktig eftersom man måste tillföra så mycket akrylfärg i den. Det kan gå att ta annan färg också, t.ex avskrap från vattenfärg.  Det går lika bra att använda avskrap av torr vattenfärg, då blir inte leran lika fuktig. Skrapa av färgen från med en kniv och smula till den så att det blir ett pulver. Knåda sedan in pulvret jämnt i leran till hela klumpen blir jämnt färgad. Eller rita streck med en vanlig vattenbaserad tuschpenna. OBS. Använd aldrig någonsin oljefärg, då förstör man leran. 

Mjuka upp hård lera

Tre sätt att mjuka upp hård lera. 1. Värm leran med hjälp av het värme från en hårfön i ca 1 minut eller tills den blivit mjuk. 2. Köp Sculpey softener och hacka upp i små bitar och tillsätt 2-5 droppar av mediumet, bearbeta leran. 3. Ta lite vaselin eller babyolja och blanda in i leran, bearbeta den ordentligt. Obs, detta är ett kladdigt sätt och färgen i leran kan färga av sig.

Göra klibbig och mjuk lera hårdare

Jag hade oturen att få ett riktigt kladdigt exemplar av Cernitlera sist som jag köpte tre paket lera. Två paket var helt ok, men den enda vita leran gick knappt att använda. Leran var fast i paketet, men när jag började att använda den så kladdade den ungefär som häftmassa. En stund i kylen gör också att leran hårdnar, men bli mjuk när du håller på med den.

1. Ta den del av lera som du ska använda. Små mängder i omgångar är bättre än större.

2. Platta ut leran med händerna eller med kaveln. Du kan också använda din pasta maskin, men eftersom leran är klibbig så kan det lämna rester i din pasta maskin.

3. Ta ett rent vanligt skrivarpapper.

4. Lägg den platta leran ovanpå pappret och rulla in den försiktigt i arket. Pressa eller kläm inte in leran i pappret, du behöver bara rulla in den i pappret.

5. Låt leran vila i ca 30 minuter. Efter det kommer den överflödig fukten blivit absorberat av pappret. Om du fortfarande tycker att din lera är klibbig, så behöver du bara upprepa processen tills du är nöjd.

Göra egna ögon.

Att köpa ögon är dyrt. Ibland kan de kosta upp till flera hundra kronor. Men till små figurer så kan man faktiskt göra dem själv. Se på filmklippen så förstår du hur de ska göras. Det var så här som jag lärde mig. Sedan har jag själv utvecklat hur man får schatteringarna i iris och pupillen på plats.

2014-06-16 18.13.57

Dessa ögon är pyttesmå, det största ögat är en cm i diameter. I och med att pupillen är så långt ner och gelet fungerar som förstoringsglas, så ser det ut som om ögonen följer blicken när man tittar från olika håll.

Så här gjorde jag 3D ögonen på bilden.

Du behöver lit cernitlera, en UV-lampa, genomskinlig UV-gel, en tandpetare, akvarellpennor eller vattenfärg och en mycket tunn pensel, en bit papp som är täckt med dubbelhäftande tejp och dotting tools. Håller du på med gel naglar så har du detta. Annars kan det bli dyrt med inköp av UV-lampan och gelet. Jag tog en liten bit vit lera som jag formade till runda bollar och plattade till (utom de ovala). Jag rundade toppen på dem och tryckte lätt till med en dotting tool som passade (rundad topp) och rundade till ögat om det blivit missformat under trycket.

Sedan bakade jag dem i ugnen i tio minuter. När de svalnat la jag dem på dubbelhäftande tejp på ett pappbit som ryms i UV-lampan. Detta för att de inte ska fara omkring när man målar och droppar gelet i dem. Därefter tog jag en akvarellpenna och målade iris inuti och lät det torka. När det torkat, fuktade jag en pytteliten pensel och löste upp färgen i mitten ut mot kanterna och lät det torka. Då får man en shattering i iris. Sedan tryckte jag till i mitten av iris med en ännu mindre dotting tool, där pupillen ska sitta. Man får trycka till ganska hårt eftersom ögat är bakat.

Sedan tog jag samma dotting tool som jag gjort pupillens grop med och gnuggade toppen på den svarta akvarellpennan och tryckte dit.

Nu behöver du en UV-lampa och genomskinligt UV-gel. Ta gel på toppen av en tandpetare och låt det sakta rinna ut i iris-gropen. Man får ha tålamod och vara stadig på handen. Annars blir det som det ena runda bruna ögat på bilden, det har runnit ut på kanten av det vita i ögat. gelet är segt och rinner mycket sakta, så man får vara stadig på handen länge. Ser man att det blir för mycket, så rullar man upp gelet på tandpetaren och flyttar till nästa öga eller till burken. Det ska bli en upphöjd bubbla och täcka hela iris. Gör likadant med andra ögat och se till att det blir lika mycket gel på bägge ögonen, annars matchar de inte varandra. Titta på dem från sidan och uppifrån. När du är klar så stoppar du in dem i UV-lampan och bakar dem där i ca fem – tio minuter. Låt dem vila, sen har du nya ögon med 3D rörlig pupill.

Man kan variera och trycka ner nagelglitter innan man bakar, använda andra typer av färgpennor t.ex vattenbaserade tuschpennor osv. Använd bara inte oljefärg eller spritpennor, de kommer att förstöra leran Mer om hur man gör såna här ögon ser man i dessa videos.

Mistymooncreation ögon 1

Mistymooncreation ögon 2

Boktips om polymerlera

7 reaktioner på ”Tips för Polymerlera

 1. Hej och tack för en jätte bra sida! Låg och läste inatt när ja inte kunnde sova. Du har beskrivit detta kapitel enormt väl! Jag har bara en undran, när jag googlar på polymerlera så dyker det ju upp fina mönster i leran som jag inte begriper riktigt. Kanske du kan förklara detta fina fenomen?
  Mvh Nina

  1. Tack så mycket, jag hoppas att du får någon nytta av tipsen. Nu vet jag inte vad det är för mönster som du menar så det är lite svårt att svara på det. Kanske du kan länka till vad du menar?

 2. Hejsan.
  Måste säga jätte bra tips o idéer på din sida.

  Tänkte höra med dig om du vet vad det är för folie man använder för att få en silvrig/guldig effekt på/i leran, kan ge en glittrande effekt.
  För det är väl inte vanligt aluminiumfolie man använder?

  Tack så mycket för hjälpen 🙂
  Mvh/ Theres

  1. Hej.
   Tack. 🙂 Ledsen för sent svar.
   Det finns lera att köpa som är glittrig redan från början. Det gör man inte själv med aluminiumfolie.

 3. Hej! Hittade leran och det smycke från senaste Sy och hantverksmässan i Stockholm i helgen – blev imponerad och fick direkt massor av nya idé. Tack för en jätte bra förklaring, jag fick massor svar på mina frågor! 🙂 Det bästa att lära är också alla video från Youtube. Och samma fråga som Theres frågade: man använder jätte tunna-tunna silver/guld blad att skapa gammaldags känslan. Vad är detta och/eller vad kallas detta? Tack för hand!
  MVH Ive

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *