Lek med lera

SEction

Jag köpte 500 gram Fimo docklera för länge sedan som jag var nyfiken på att börja med.

500 gram kostar ungefär 150 kr på Panduro eller någon hobbyaffär. Den finns i tre olika varianter, rose, natural och miniatyr. Den senare för pyttesmå detaljer, jag köpte natur hudfärgad. Den här leran kallas även Polymer clay vilket kan vara bra att veta om man vill göra djupdykningar på Google efter tips och trix. Men en bra sida för att lära sig att börja skulptera finns på Doll Makers Dream. Här finns massor av vägledning både i bild och video, men allt är på engelska. Men de flesta förstår väl engelska numera.

Nu har jag äntligen påbörjat att modellera med leran. Det var otroligt roligt att arbeta med den. Först tyckte jag att den var hård att arbeta med, men efter att ha knådat den ett tag så blev den mjukare och smidigare att arbeta med.

Jag började med att göra en huvudform av folie som Doll makers dream beskriver här.

De verktyg använde jag mina egna fingrar, en vanlig vass kniv och udden på en strumpsticka och lite grövre rundade synålar och målade med en tandetare. Några andra verktyg har jag inte, men kommer att skaffa mig senare.

Det här är mitt första försök att göra en människa.

gubbe

Så här såg figuren ut innan jag gjorde den klar. Tanken var först att göra en liten baby, men den ”åldrades” fort och blev till slut en gammal gubbe. 😀 Den påminner nästan om Gollum i Sagan om Ringen. Fortsättning följer.

Här är slutresultatet. Dock har jag en del kläder och annat kvar att göra. Men en gubbe blev en gumma. Jag gjorde ögonen själv och de blev inte så bra. Det är bara en utskrift på papper och genomskinligt nagellack över. Sen hade jag inte fått mina tunna penslar att måla med, så jag använde en tandpetare och det blev bara kludd. Håret är gjort av kardad fårull. Men för att vara det första försöket, så är jag nöjd. Nu vet jag var misstagen är och kan rätta till dem.

doll

Jag har nu köpt riktiga verktyg så att jag kan arbeta bättre, för det var så roligt att jag kommer att fortsätta.

Lerverktyg

De verktyg som jag har skaffat är verktygen som visas på bilden.
1. Mycket tunna penslar som egentligen används för Uv-gel naglar
2. Silikonpenslar för lera, så kallade Rubber tools
3. utstickare, som egentligen till för marsipan
4. Vanliga lerverktyg

Men hur små verktygen än är, så är de ändå för stora för mindre arbeten. Därför har jag beställt dotting tools för UV-gel naglar, de är betydligt mindre och ser ut så här.

images dottingtools

De är inte stora, referensbilden visar ett knappnålshuvud och då passar de för mindre pillerarbete.

Här är mina figurer som jag gjort hittills.

1.

doll

Den blev verkligen inte bra. Men för att vara första försöket så får den lov att duga. Detta var innan jag läste på om människans kroppsproportioner.

2.

2014-05-21-Ooak_baby-10cm

Min andra figur blev desto bättre, även om jag inte är helt nöjd med ansiktsdragen riktigt. Den här dockan är ledad och kan röra på armar och ben. Jag ville se om jag kunde göra det och det kunde jag. Nu förstår jag tekniken bakom det.

3.

2014-06-12 21.42.33

Min tredje figur var en utmaning. Jag ville göra något speciellt och vad kan vara mer speciellt än ens egna barn. Jag hade enbart detta foto att gå efter.  Men även om mina barn är vuxna i dag, så minns jag deras minsta detalj när de var små. Jodå, jag är rätt nöjd, men det hade kunna bli bättre. Förhoppningsvis blir nästa barn bättre. Övning ger färdighet. 🙂

 

Doll Makers Dream finns massor av tips för modellering med docklera. Förvisso på engelska, men det kan ju de flesta, annars kan man översätta sidan med Google translate.

go to Doll Makers DreamLänkar till olika sajter.

Look-a-like artists http://www.ncruz.com/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *