Målarbilder för vuxna och att teckna porträtt

Jag har börjat att måla och teckna på äldre dar. Jag har inte tecknat så mycket i mitt liv. Som barn var jag inte intresserad alls och det finns inte så många teckningar kvar sedan dess heller.  Det blev mest att jag målade i målarböcker, men dessa finns inte kvar.

Jag tror att mamma har sparat de få som jag gjort. Det finns någon enstaka teckning på någon häst, ett lejon och ett hus, men intresset fanns aldrig riktigt då. Min syster var och är otroligt duktig på att både teckna och måla, så jag överlät det till henne och inriktade mig på handarbete istället. 😉

När barnen var små så satt jag tillsammans med dem och ritade, mest för att hålla dem sällskap.

Målarbilder för vuxna

Nu har det blivit populärt med att måla bilder för vuxna. Självklart så har jag testat det. Det var roligt, men samtidigt opersonligt på något sätt. Bilderna är ju klar, det är ju bara valet av färg som man gör. Jodå, det är rogivande, men som jag sa, så opersonligt.

956a890ce28e031c4e29e0ebd4cf95e6      2016-03-01 14.36.32

Så här blev min första målarbild, stor som ett A4 ark. Det blev en liten igelkott som jag tyckte var söt. Men färger har egentligen aldrig tilltalat mig. Jag upplever det som om jag inte ser färgernas olika nyanser. Men det är ganska rogivande att sitta och måla och välja färger. Detta är inte den sista som jag kommer att måla. Jag har hittat massor av målarbilder på Pinterest som jag senare ska kunna skriva ut och ge mig på.

Teckna själv

Blyerts har alltid varit mina favoritfärger, fast man inte kan kalla det för färg. Efter första bilden som jag målade, så kände jag därför att jag själv ville teckna. Jag letade fram alla mina blyertspennor med olika hårdhetsgrad och satte igång.

Ögon – träning Jag är ju riktigt ringrostig efter att inte ha ritat på många, många år. Just ögonen ger bilden djupet och själen, så det var det första som jag ville öva på. Jag hittade några bilder på ögon på internet och använde dem som förlaga.
(Obs, jag har fotat av alla teckningar och de är egentligen mer kontrastrika i verkligheten)

2016-03-05 12.35.26
”Ögon – träning”

Det översta ögat är det första som jag tränade på. Det undre fick jag till ganska bra, jag är mest nöjd med det. Men det är som med det mesta, övning ger färdighet.

2016-03-05 18.30.08
”Diverse kladd”

Sen övergick jag till att rita mitt barnbarn Linus. Nja, nog ser man att det är han, men det är inte likt och det blev inte bra det heller. Jag utgick från en färgbild och kanske det var problemet?

Jag hittade då ett foto på min pappa som artonåring, det var ett svartvitt foto. Det blev bättre, betydligt bättre, men ögonen är fortfarande ett problem, liksom proportioner. Jag har insett att om jag ska kunna se skiftningarna i skuggor bättre, så är jag tvungen att använda ett svartvitt foto.

Nästa teckning blev därför ett självporträtt, men från när jag var baby. Det var i gråskala och en rätt rolig bild att teckna just för att jag hade mammas vispbunke på huvudet. Den här är jag rätt nöjd med, men det finns så klart missar.

2016-03-06 14.52.01
”Jag som bebis”

Nästa teckning blev på min dotter Annica. Jag har fortfarande problem med proportionerna, men om man ser till första bilden på mig själv och på de två sista bilderna så har jag utvecklats bra.

2016-03-08 09.43.49

”Min dotter Annica”

Det är bara tre dagar mellan teckningarna. Så om jag fortsätter och övar, så kanske det blir bättre.  Fortsättning följer… 😉

Jag kände för att rita någon kändis. Shemar Moore är ju en favoritskådis, snygg som attan, så han försökte jag mig på att göra. Men nej, det blev inte likt.

2016-03-25-02.33
”Shemar Moore”

2016-04-22-17.16
”Min hund Thea”

Detta ska föreställa min hund Thea när hon var valp. Jo det finns likheter, men det är inte hon i alla fall. Det är som om själen uteblev och kanske är det det som är mitt problem. Får jag inte med själen, så tycker jag inte att det blir likt.

I sommar satt jag och ritade av mig själv – igen. Och den här gången tycker jag att jag fick till det.

13770459_10154035844033122_579363377872348890_n

”Självporträtt igen”