Vänskapsarmband

Jag har länge velat testa på att knyta vänskapsarmband. Som barn gjorde jag enkla vänskapsarmband, men hur jag gjorde dem har jag faktiskt glömt.

I och med att jag ramlade på en massa bilder med invecklade mönster på vänskapsarmband på Pinterest, så vaknade intresset igen och jag ville testa och se om jag kunde lära mig igen.

Sagt och gjort så letade jag fram det enklaste armbandsmönstret som jag kunde hitta, tog fram lite vanligt stick-garn och satte igång. Det handlade mest om att lära mig knutarna och se om jag kunde klara av det.

2016-01-13 12.51.47

Det här är som sagt det allra enklaste armbandet som man kan knyta och det gick ju riktigt bra. Det är bara en enda typ av knut i hela armbandet, men man varvar färgerna.

Nästa steg var om jag kunde följa ett mönster som jag hittat på nätet. I det här fallet så valde jag bomullsgarn, typ virkgarn. Egentligen bör man använda moulingarn, sånt som man använder när man syr korsstygn, men jag ville inte använda mig av det. Jag hittade ett enkelt mönster föreställande hjärtan och inte så många trådar. Jag började att knyta och det gick si så där, för det var olika typer av knutar och pilar hit och dit.  🙂

2016-01-13 21.34.11

Kanske man kan se att det är hjärtan, men knutarna blev lite felaktiga, för det var ju det där med att knyta åt olika håll. Sen var jag inte så nöjd över garnvalet heller. Det blev strävt och knutarna blev inte snygga. Men i slutet av armbandet så hade jag förstått principen och meningen med de olika knutarna och det var ju huvudsaken.

Det är nu som det roliga börjar, så jag letade fram ett lite mer invecklat mönster, 22 trådar, 28 varv och tre färger. Jag letade också fram en vanlig metallklämma och en träfiberplatta som jag kunde ha som stöd. Nu kände jag mig väl förberedd.

Jag klippte till alla trådar i de antal som det stod att de skulle vara och ca 1 meters längd på vardera, slog en knut längst upp, klämde fast knuten i plattan och satte igång.

2016-01-14 15.02.18

De första varven var värst att få ordning på eftersom trådarna inte låg i ordning. Så detta måste jag nog filura ut om det ska kunna gå att få till rätt från början, dvs själva fördelningen av trådparen från rad ett. Men resterande varv gick betydligt lättare. Och så här blev det när ett mönsterparti (28 varv) var klart. Sen fortsätter man från första raden igen tills bandet är tillräckligt långt. 🙂

2016-01-14 22.30.07

Detta är mitt första mer avancerade armband, men långt ifrån det sista. För det här är både en rolig och billig hobby. 🙂

första-riktiga-armbandet

Så här blev det när det var klart.

Tyvärr finns de flesta beskrivningar på engelska. Jag har skrivit ihop en enkel beskrivning om hur man gör dessa band och hur man följer de tusentals mönster som du hittar här. Du hittar den svenska beskrivningen under länken ”Hobby” längst upp och sedan ”Vänskapsarmband”.