Sticktekniker som jag vill lära mig

Jag har stickat sedan jag var elva – tolv år gammal och kan i stort sett sticka sockar i sömnen. Nja inte riktigt, men jag gör det automatiskt när jag sitter framför tvn. Det är få gånger som jag behöver titta ner för att se vad jag gör.

Men det är många sticktekniker som jag inte lärt mig än, men som jag vill lära mig. De flesta har jag upptäckt på senare tid via nätet. Andra har jag fått reda på genom vänner och bekanta. Men jag vet inte när jag ska sätta mig ner och göra det. Jag har så många projekt på gång som behöver bli klara. Sen hinner jag påbörja något nytt innan jag kommer ihåg att jag ville lära mig dessa tekniker.

Tack och lov så finns det många videoklipp och hemsidor där man kan lära sig detta. Så jag får ta datorn in i tv-rummet och sätta mig i soffan en lugn kväll och helt enkelt sätta igång.

 

4546352784_c86e55676cDubbelstickning: Den här tekniken går ut på motivstickning i två färger – samtidigt. Det är inte vanlig motivstickning, utan det blir omvända färger på fram och bakstycket och slätstickning på bägge sidor. Om tex. framsidan är vit med blått motiv, så blir baksidan blå med vitt motiv och det är slätstickning på bägge sidor. Detta är användbart till vändbara mössor, halsdukar, pannlappar och filtar där bägge sidorna kommer att synas. Det är en fascinerande teknik som jag bara måste lära mig.  Instruktionsvideo Youtube

d26099299eafe90abcc7e1865225c389Magic loop: Den här tekniken skulle passa mig bra, för man stickar två sockar samtidigt och man stickar dem på rundsticka istället för strumpstickor. Då slipper jag kämpa med socka nummer två, vilket jag hatar. Den första brukar gå bra, men när andra ska stickas då har jag hunnit bli less. Även vantar kan stickas på detta sätt. Detta är en modern teknik som utvecklats relativt nyligen. Instruktionsvideo från Drops

 

2vanteTvåändsstickning: Det är en mycket gammal svensk teknik och fanns redan på 1600-talet. Jag tror att det var Dalarna eller Härjedalen som det kommer från. Det går inte fort att sticka så här, men resultatet blir tjockt och fint. Detta har jag faktiskt prövat en gång, men hann aldrig lära mig det helt så att jag kan det utantill. För mig är det viktigt att upprätthålla vårt textilarv, så jag vill lära mig detta just därför. Men jag tror inte att jag skulle ha tålamod att sticka tvåndsstickning i någon större utsträckning. Instruktionsvideo från Drops