Sälja sina aster, är det värt det?

Jag stickar egentligen hela tiden, mer eller mindre beroende på säsong. Höst och vinter oftare så klart. Men jag tillverkar mer saker än jag har behov av. Så jag funderar på att sälja det som jag stickar. Nu inser jag att min garderob är fullmatad med koftor, tröjor och annat som jag har gjort och en del har jag inte ens använt någonsin. Jag har sockar och vantar på lager, där jag inte ens fäst trådarna.

Jag gillar egentligen inte beställningsarbete på stickat. Någon enstaka gång har jag tagit emot beställningar på stickat, men jag gör det helst inte. Sockar går väl bra, men inte större saker som tröjor mm. Det tar liksom bort glädjen med att sticka.

En sak har jag förstått under åren som jag stickat åt andra. De uppskattar inte detta hantverk för vad det är. De förväntar sig att stickade sockar ska kosta lika lite som industriproducerade maskinstickade sockar som man köper på affären. De som har beställt alster av mig tror att det bara är garnet som de behöver betala för. Sen finns det faktiskt folk som tror att jag ”ger bort det”. De bara tackar, tar sockarna och går, medan jag står och stirrar, chockad över deras fräckhet. De betalade inte ens för garnet. Min tid som jag lagt ner för att göra arbetet då, räknas inte det? Materialet, verkar de n vill ju ha tillbaka för materialet som man lagt ner och man vill ju även ha betalt för tiden man lagt ner också. Men skulle man ta normal timpenning som för ett vanligt arbete, så skulle så klart ingen köpa.

Materialkostnad?

tro är gratis för mig. Det är en av anledningarna till att jag slutat att ta beställningar. Folk uppskattar inte konsten.

Men vad kan man ta för vad man gör då?

Jag använder mig av en enkel slätstickad, enfärgad kofta i storlek M som behöver 7 knappar.

En kofta i M skulle dra ca 9 nystan 50 g garn. Ett vanligt enkelt garn, Järbo Fuga kostar ca 29 kr, så enbart garnkostnaden blir då 261 kr. (Beställer man garnet så tillkommer frakt och ev postförskott)

Som exempel använder jag en vanlig genomskinlig knapp på 2 cm, där varje knapp kostar 10 kr och det behövs 8 knappar. Knappkostnaden blir då 80 kr. Nu är materialkostnaden uppe i 341 kr (utan frakt)  Med dyrare garn och finare och dyrare knappar så stiger kostnaden avsevärt.

Arbetstid = kostnad?

Jag stickar otroligt snabbt, framförallt om det är slätstickning. För mig skulle en damkofta ändå ta minst en vecka att göra och då sitter jag och stickar i kanske fyra timmar varje kväll framför tvn, vilket blir ca 28 timmar.

En låg timlön är 100 kr i timmen. Men skulle jag ta 100 kr i timmen så skulle arbetet kosta 2800 kr + materialkostnaden på 341 kr. Ingen människa skulle väl betala 3141 kr för en enkel enfärgad slätstickad kofta även om den är i 50 % ull, självklart inte. Det skulle inte jag heller. Men jag kan ju så klart sticka åt mig själv. 😉

Om jag halverar timlönen och bara skulle ta 50 kr i timmen skulle arbetet kosta 1400 kr + 341 kr = 1741 kr.

För 25 kr i timmen skulle arbetet kosta 700 kr + 341 kr = 1041 kr.

För 12,50 kr i timmen skulle bli 350 kr för arbetet och 341 kr för materialet = 691 kr. Ja nu kanske de skulle betala, men jag tror inte det.

Vi halverar arbetskostnaden igen och nu är det en slavlön på 6,25 kr i timmen är 175 kr + 341 kr = 616 kr.

Även om jag bara skulle ta 6 kr i timmen tror jag inte att någon skulle vilja betala för min tid för att jag ska sticka upp en enkel kofta till dem. De skulle nog knorra högt över att garnet är dyrt dessutom.  Om jag skulle sticka en mönsterstickad kofta, typ lusekofta så skulle krävas betydligt mer tid, kanske dubbelt eller tredubbelt så lång tid att göra den.  Och för att det skulle löna sig, så måste man välja dyrare garn och metallknappar (20 kr styck) Då skulle en sådan kofta kunna sticka iväg till 7-8000 kronor om jag räknade på en timlön på 100 kr i timmen.

De som jag pratat med genom åren säger; ”varför är det så dyrt, på H&M kostar ju en liknande kofta inte mer än 150-400 kr”. Precis, vill man ha maskinstickat och massproducerat så köper man det. Vill man ha något som inte så många har och kvalité så väljer man handstickat som är dyrare. Jo men börjar de igen; ”det står ju på lappen att det är handstickat”. Knappast, ja kanske av barnarbetare i något låglöneland, men varför uppmuntra till sån skit.

Så hur ska man kunna få betalt för vad man tillverkar?

Och ni skulle som tycker att hemstickat är dyrt. Skulle ni själva vilja arbeta gratis eller för 6 kr i timmen för någon annan?