Android TV stick

android-tv-dongel
Kärt barn går under många namn, Android-stick, Android mini-pc, Android smart-tv-stick osv.

Jag har bara en platt-tv som inte är så ”smart” som de nya dyrare tv-apparaterna är i dag. Självklart ville jag ju hänga med i tiden, men hade så klart inte råd att köpa en ny smart-tv. Och sedan jag införskaffade Netflix förra sommaren, så har jag sett det mesta av utbudet via min dator och det har väl gått bra. Men i och med att smart-tv stickorna kom ut på marknaden, så ville jag testa och se om det var ett bra alternativ istället för att köpa ny TV.

De är fortfarande rätt dyra, så jag testade Tradera för att se om jag kunde komma billigare undan. Jag vann budet på 160 kr för en begagnad Android tv sticka och den skulle ju fungera bra enligt säljaren. Men det finns så många som ser likadana ut, utan att de för den skulle är lika inuti. Just exakt den här Android-stickan kostar 599 kr på nätet, så jag hade ju tur kan man säga.

Den har 8 Gb flashminne och kan visa HD-upplösning.

android-tv-stick-250x250

Utbudet är enormt på dessa små stickor men jag tror så klart inte de är bättre än de lite större Android mediespelarna som man har på tv-bänken. Man får vad man betalar för helt enkelt.

Det första som hände var att jag inte hittade någon app till mobilen som kunde styra den. Så jag fick helt sonika använda en mus. Hade ingen trådlös mus som fungerade, så den enda som jag hittade var en med sladd. Inte så smidigt med det fungerade i alla fall.

Den behöver ett USB-uttag för att hämta ström från och har man inte det så måste man skaffa en liten strömadapter (5V 1A) som passar. Det följde inte med tyvärr. Visserligen har tvn ett USB uttag som man kan dra strömmen från, men det hackar betänkligt via USB efter ett tag.

Det första som jag behövde göra var att få in den på mitt trådlösa nätverk så att den fick tillgång till Internet. Sedan fans det vissa förinställda appar i den redan, men dessa var tvungen att uppdateras. Det är HD i dongeln och det är rätt mycket plats för diverse appar, men även om det räknas som en mini pc, så är den ju inte tänkt för det ändamålet.

androidtv

Jag vill ju enbart ha den för att se på Internet tv, typ Netflix, ViaPlay, YouTube och diverse annat som finns på nätet att se. Det fungerade utmärkt tidigare att se på film via Netflix, men sedan jag uppdaterade Netflix appen, så står den bara och laggar efter en stund. Men i övrigt så strömmar den andra filmsajter helt perfekt utan lagg. Så det borde inte bero på att den tar strömmen från USB. Jag tror att det är appen som strular.

Eftersom det var irriterande att gå fram till tvn för att byta kanal (ingen trådlös mus) så köpte jag en billig fjärrkontroll på Tradera, 2.4G Trådlös iPazzPort Handhållen Pekplatta + Tangentbord för 135 kr fraktfritt. Men så klart, även den från Kina, så det tog en evighet att få hem den, drygt en månad.

kontroll

Under tiden fick Android dongeln vila och jag köpte Google Chrome cast som jag numera använder. Men den Android dongeln får väl användas till pojkens tv istället.

Skillnaden mellan Androidstickan och Google Chrome cast är att alla appar redan finns i androiden och att man inte behöver något annat än trådlöst internet för att kunna titta. Casten däremot är beroende av antingen datorn med Google Chrome och ett tillägg eller en smartphone för att fungera. Bildmässigt så är det ingen skillnad.