Min första porträtts docka

 

jimmy-juni

Jag har nu gjort min tredje färdiga lerfigur och jag utmanade mig själv genom att försöka göra ett porträtt av mina äldste son. Jag hade tyvärr bara ett enda foto att gå efter, eftersom de andra babyfotona är hos barnens pappa. Men jag måste nog hämta dem så att jag kan göra mina andra tre barn också.

För att få en uppfattning av storleken, så är huvudet ungefär 2 x 3 cm, jag har inte mätt hela längden. Tröjan stickade jag i lite grövre sytråd för att få fram ränderna från tröjan. Jag hade tyvärr inte mörkblå av den tråden så det blev mellanblå. Byxorna är inte klar och det kommer att ta tid, för det var verkligen inte lätt att sticka med sytråd, men värst var att sy ihop styckena.

Hur lång tid det tog.

Det tog lång tid att göra honom. Jag tror inte att jag ljuger om jag säger att det kan ta minst en månad att få klar den om man bara arbetar några timmar om dagen. Just den här tog mig 36 timmar effektiv tid att göra. Bara bakningen i omgångar tar ca 30-60 min/gång, beroende på hur tjock lagret är. Jag tog tid för att se hur lång tid det tar och skrev upp det, om jag någon gång i framtiden får för mig att ta på mig beställningar. Då har jag inte räknat med tiden som det tog att sticka i sytråd.

Processen med min figur

Jag gör del för del, bakar dem flera gånger, bygger på och bakar det också. Sen kan jag behöva göra ändringar innan de är helt klara. Här är en del av processen med min figur.

2014-06-07 18.17.15

Här har jag satt i ögonen. Dem har jag gjort själv med lera, färg och UV-gel. Det ser inte mycket ut för världen än, detta är i ett mycket tidigt skede där hela formen är ”rå”.

2014-06-08 23.54.43

Här är huvudet nästan klart, men ändå inte. Jag behövde göra mer justeringar då bakhuvudet blev för litet. Jag har även gjort händerna och bakat dem. Här måste jag öva ännu mer, för det är inte lätt när varje finger bara är ca 1 mm brett.

2014-06-09 01.10.02

Kroppen är gjord och jag har påbörjat monteringen. Men det är fortfarande långt ifrån klart. Kroppen måste byggas på, även om ryggen och ”rumpestumpen” ser klar ut, huvudet är inte fastmonterat och ena armen är ogjord.

2014-06-09 20.24.41

Här är han grovt hopmonterad och ligger och solar sig i ugnen. Huvudet är för litet och måste byggas upp, kroppen är för smal och alldeles för platt, ansiktsdragen är heller inte helt överensstämmande, så jag måste lägga på där med. Men ansiktsdragen gör jag allra, allra sist.

När man bakar flera gånger, så blir det en mindre förändring i färgen och man kan se en mindre skillnad i leran. Därför så försöker jag att göra grundstommen så nära färdig tjocklek som möjligt och sen lägga på sista lagret över hela, även om det kan bli både tunna och tjocka lager sista varvet.

2014-06-12 16.57.40-1

Här är han klar till 95 % och helt naken och omålad. Det blev lite märken på ryggen som jag var tvungen att fixa. Men jag har byggt upp kroppen ganska mycket och fixat ansiktsdragen. ögonen är jag inte helt nöjd med, men övning ger färdighet. Här ser man skillnaden mellan färgerna. Se på bröstet och sedan ansiktet från halsen, så syns nyansskillnaden. Detta syns inte så mycket sedan när man målar.

Terapi

Tänk att det skulle ta så många år innan jag hittade något som jag verkligen, verkligen gillar, förutom att sticka. Att arbeta med lera är en underbart avkopplande hobby. Jag börjar inse att denna hobby har mycket stor potential, för jag kan få utlopp för all min kreativitet, även stickning. Men jag gillar inte lera som kladdar, typ den som man måste blöta för att arbeta med och som torkar fort. Därför är min favorit lera, polymer lera som bränns i den vanliga ugnen.

Jag märker att jag är i mitt största esse när jag få lyssna på klassisk musik samtidigt som jag knådar och skapar. Musiken hjälper mig att få den atmosfär som jag behöver. Jag kan rekommendera Johan Sebastian Bach´s Air. https://www.youtube.com/watch?v=rrVDATvUitA

Under hela tiden som jag knådade och skapade min sons porträtt, så lyssnade jag på klassisk musik. Jag var i stämning och kanske var det därför som jag lyckades så pass bra.

2 reaktioner på ”Min första porträtts docka

 1. hej vilka fina exemplar du gör, jag försökte mig på att göra en liten en också, men det det var svårt för jag tror att jag har fel lera, och hur får man fast huvudet på kroppen och diverse armar och ben, du verkar duktig på den där, kanske man kan få ett tips av dig
  mvh Christina Nilsson

  1. Hej Christina! Tack så mycket. 🙂
   Jag bygger upp figuren i omgångar. Huvudet gör jag först och sedan kroppen. Jag använder mig av en ståltrådsställning som jag bygger upp med ugnsfolie och sedan papperstejp för att leran ska fastna. När huvudet är klart så bygger jag upp kroppen, bränner i omgångar och bygger på mer tills kroppen är nästan klar. För att få fast huvudets ståltråd, så ser jag hela tiden till att det finns utrymme ”inuti” kroppen vid halsen. Du ser fastsättningen vid ”halsen” på bild nr 3. Själva leran runt halsen gör jag först när huvudet är på plats som jag vill ha det. Sen bygger jag på runt axlar och hals och smetar ut det under hakan så att det blir jämnt. Armarna och benen kan göras likadant. Jobba med tunna lager hela tiden, annars blir leran bränd i olika nyanser. Om du gjort huvudet och armar/ben var för sig, så sätts de fast vid sista bränningen. Jag hoppas att du förstod hur jag menar? Angående lera så tycker jag Cernit dock-leran är bäst att jobba med, den är lite fastare och ger jämnare resultat. Fimos dock-lera är lite för mjuk och risken är att man råkar smeta/klämma till där man redan är klar. Men det är förstås en smaksak.
   Du kan eventuellt hitta tips på den här länken http://my-space.se/?page_id=500

Kommentarer inaktiverade.