Google Chromecast

ChromeCast-Box1

Google Chromecast lanserades den 19 mars 2014 här i Sverige, men har gått att få tag i på nätet, så många har redan testat den. Chromecasten är en liten mediastreamer som man kopplar in i HDMI uttaget på tvn och sedan strömmar media från mobilen eller datorn. Men den har än så länge inte stöd för så många svenska tjänster eftersom den rätt ny i Sverige. Men stöd för fler tjänster kommer att komma, så jag misströstar inte. Det är en mycket billig lösning för att skaffa smart-tv om man har en lite äldre LCD eller Plasma TV. Men det kräver ju att man har en Smartphone helst, även om man kan köra den via webbläsaren Chrome i datorn också.

Jag fick tag i min Chromcast mycket billigt, bara för 230 kr på Tradera av någon som bara testat den i tio minuter. Ibland ska man ha tur. Jag har inte hunnit testa den så mycket, men den gick på högtest i går kväll i alla fall. Jag ville se vad den skulle klara av. Jag är ganska positivt inställd till den, trots att den inte stödjer tex ViaPlay och vissa filmformat. Men huvudsaken är att den klarar Netflix som är min favorittjänst. Fler tjänster kommer ju allteftersom.

Att koppla in den och ställa in nätverket var en enkel match. Det var bara att följa anvisningarna och ha lösenordet framme för trådlöst internet, för utan trådlöst internet så fungerar den inte. Sedan blev det lite trix i mobiltelefonen och datorn, för att hitta de rätta apparna.

google-chromecast-tv

Grunderna i Chromecast Här finns en snabbinstruktion om hur du använder Chromcasten.

Mobilen: Jag har en Samsung Galaxy SIV (S4) men det fungerar ju med vilken Smartphone som helst. Hur det är med Iphone låter jag vara osagt, för jag har inte testat med en sån.

Netflix var det första som jag testade och jag testade att strömma via mobilen först. Det var hur enkelt som helst, bara att välja film och sen trycka på vilken enhet som jag ville titta på, mobilen eller på Chromecasten och bilden dök upp på tvn utan större fördröjning. Jag passade på att undersöka fler tjänster, som tex YouTube och ViaPlay, men ViaPlay fungerade inte, men det visste jag redan. Däremot så håller de på att utveckla sin tjänst för att få det att fungera, så hoppet är inte ute.

Mobilen går att använda som vanligt medan innehållet streamas och det är en fördel ifall det ringer medan man tittar. De appar som jag laddade ner var ChromecastRemoteCast och CastStore för att hitta rätt appar till min Google Chromecast. Dessa appar är till att börja med, sen blir det väl fler så småningom allteftersom fler ansluter sig till tjänsten.

google cast

Datorn: Först och främst måste man ha webbläsaren Chrome installerad och installera Google Cast tillägg till den. Nu kommer det roliga. Netflix, Youtube, Google play musik, Google play film och mediaspelaren Plex. Man kan dessutom visa flikar från webbläsaren Chrome i tv:n. Det lilla tillägget Google Cast ligger längst upp i webbläsaren och när man trycker på den, så väljer man vilken plats som innehållet ska visas på. Så i och med detta så kan man nästan surfa med hjälp av Chromecast. Nästan, säger jag, för att än så länge så är det bara det aktuella fönstret/fliken som kan visas. Men att titta på Facebook är möjligt så länge man håller sig i just det fönstret. Men det finns ju flera gratis filmsajter som man kan strömma i webbläsaren, så utbudet den här vägen är större än man tror.

Filmtjänster som kan ses via flik i webbläsaren, en del finns så klart som fungerande appar också
Jag fyller på allt eftersom nya tjänster tillkommer.

Dreamfilm (Gratis)

Magine TV (vissa kanaler gratis, annars betaltjänst 99 kr i månaden)

Netflix (Betaltjänst 79 kr/mån, men ingen bindningstid)

SVTPlay (Gratis)

TFPlay (Gratis)

Voddler (Gratis/betaltjänst)

Webb-TV.nu (Gratis)

Från hårddisken: Nyfiken som jag är så vet jag att Google har stoppat en streaming-app som kunde strömma innehåll från datorn, tex filmer på hårddisken. Men visst vore det trevligt att kunna spela upp sina egna filmer som man har på hårddisken. Från mobilen är det ju inga problem, men jag har massor av hemmavideo som jag redigerat från VHS-band och såna som jag sparat från digitalkameran och överfört från mobilen på min hårddisk.

Det ska fungera med Plex media server och appen Plexicast, men tydligen är det inte gratis. Jag installerade det, men insåg att det inte var ett alternativ – just nu i alla fall. Så småningom kommer jag att testa även denna mer.

Appen Local Cast Media 2 fungerar riktigt bra. Den kommer åt Plex Media Server, Nero Media Home  och hårddisken via DLNA/UPnP och filmerna på hårddisken går därför att styra via mobilen.

Det finns även ett annat sätt att streama från datorn. Om man öppnar Google sökfönster i Chrome, så kan man lustigt nog dra filmen från hårddisken in i sökrutan och sen spela upp den i webbläsaren och sen streama det till tvn. Men det är inte alla videoformat som fungerar.

Men och det är ett stort MEN… Det är bara Mp4 och Googles eget videoformat WebM som fungerar, men jag hoppas att det kommer stöd för fler format framöver. Så vill man streama film från hårddisken så är det bäst att man sparar ner eller gör om dem till  Mp4-format om man vill strömma dem till tvn. Lista på vilka format som stödjs på Chromcasten finns här.

Jag använder Free Mp4 Video Converter som är gratis när jag konverterar om de filmer som jag redan har på hårddisken. När du installerar detta så gör det i anpassat läge så slipper du alla program som automatiskt installeras med det. Klicka bara ur det som du inte vill ha. Här finns en tutorial på engelska om hur man använder programmet. OBS Det tar tid att konvertera, nästan lika lång tid som filmklippet är långt, dessutom så kan filerna bli nästan dubbelt så stora som de var från början. Så det kan vara läge att styra upp redan innan konverteringen hur stora de ska vara, men viktigaste av allt att det är rätt format, annars syns inte videon. Men allt detta kan det vara värt för att kunna visa upp på tvn.

Äntligen finns det en app för att kunna se filmer från hårddisken, utan att behöva tänka på vilket format som det har. Appen heter Videostream for Chromecast. Den kan installeras både för webbläsaren och på mobilen för att kunna styra från mobilen.