Stickade converse

 

15327517_10154438613603122_8432512633204061540_nDesignern till detta mönster heter Rea Jarvenpaa och hon kallar dem för Reaverse istället för converse. Hon har ännu fler fantastiska sock-skor på sin sida på Ravelry och jag är nog ganska sugen på att köpa de mönstren också. 😉 Men just den här mönstret finns att köpa här. Mönstret är i original på finska, men är översatt till svenska, norska och engelska och kostar 4,95 euro (ca 50 Skr). Det är 100 % värt att köpa mönstret. 😉

Så fort jag betalat och laddat ner det så satte jag i gång och stickade. 🙂 Garnet som används i mönstret ”Novita sju bröder” finns inte att köpa där jag bor, så jag letade fram ett ullgarn med samma stickfasthet på stickor 3,5-4 som ger 18 m x 26 v och 150 grams nystanet är på 300 meter. Järbos Raggi finns på min ort och bör även finnas på de flesta ICA butiker. Det är ett lite grövre garn, men det är luftigare så det går att använda istället. Men räkna med att det kan gå lite mer av det garnet eftersom ett nystan på 150 g bara har 225 meter istället för sju bröder som har 300 meter.

Storleken på sockarna är 35-39 och 40-44, men det går att ändra med hjälp av stickor och tjocklek på garnet. Med tunnare garn och stickor 2-2,5 så går det också att få till barnstorlek. Det enda man då måste tänka på är att göra sulan först så man ser hur långa de blir och anpassa sockans längd efter dem.

Så här stickade jag mina, utan att röja mönstret. Men jag ger lite sticktips där jag själv tycker att det behövs lite modifiering och oklarheter.

Jag stickar väldigt fort och brukar få en vanlig socka klar på en kväll. Men det tog ändå två veckor att få dessa klar, fast jag stickade varje kväll. Det är mycket pillerarbete, men det är absolut värt allt besvär. 😉

Jag började att göra sulorna.

15181589_10154425925873122_4985372139187443933_nI mönstret står det att man ska göra ett omslag för att öka en maska, men jag ökade 1 maska i en maska, för att slippa hålen som blir efter att man gör ett omslag. Men det blir då också lite svårare att se var man gjort ökningen, så man får då hålla reda på antal varv!

När sulorna är gjorda ska man plocka upp maskor runt hela sulan. Jag använde mig av sju strumpstickor eftersom det hade blivit trångt och krångligt att sticka med bara fem stickor.

Man lyfter första maskan i varje rätstickat varv när man stickar sulan, därför blir det enkelt att plocka upp rätt antal runt om. Jag tog stickan (utan vitt garn) och plockade upp yttersta maskan (dvs varje ”udd” på kanten av rätstickningen) på stickorna innan jag gjorde första varvet. Saknades det rätt antal, så ökade jag när jag gjorde första vita varvet, helst i hörnen på hälen sidan eller framkanten, då blir det snyggast.

Jag avmaskade med svart garn, fäste alla trådar och virkade den svarta randen mitt på sulans sidor innan jag påbörjade själva sockan. Tåhättan ska också göras före sockan stickas. Men beskrivningen är ganska enkel för den.

 Tips för själva sockan

15203173_10154432725013122_2228991191492560889_n

Här kommer lite tips på hur man kan förenkla när man stickar sockan.

När skaftet är stickat och man har kommit till hälen så görs hälsteget efter beskrivningen. Innan man plockar upp på sidorna av hälsteget, så är det en bra idé att virka de vita stripsen som ska vara på baksidan.

Det är faktiskt väldigt trixit att göra det först när sockan är färdig. Ta garnet från insidan och virka luftmaskor (typ kjedjestygn) med två varvs mellanrum i mitten av det aviga varvet.

Gör samma sak när du kommit fram till avmaskningen för tårna, virka upp stripsen på bägge sidor av snöringskanterna. Dvs, gör det innan du gjort snörkanterna som syns på bilden.

Fäst också alla trådar allteftersom så slipper du det när du är klar med alla delar. Det blir väldigt många trådar att fästa.

Snörningskanterna är också lite speciella att göra. Plocka upp varannan maska på insidan av det vita kanterna, dvs mot resåren i mitten utan garn, dvs yttersta m i den redan stickade maskan. Det går så klart att plocka upp med garn, men detta sätt är enklare och man får lättare lika många maskor på bägge sidor. Jag använde tre stickor eftersom det blev för många maskor på bara två strumpstickor.

I mönstret står det också att man ska göra ett hålvarv innan avslutet: *2 m tills, 1 omsl* osv. Jag tycker att det blev för tätt för snöringen när jag blev klar.  Gör hellre så här: *2 m tills, 1 omsl, 2 r* avsluta med 2 r nertill. Då blir snörkanten betydligt bättre.

Skosnörena var riktigt jobbiga att göra. 🙁 Man ska sticka rundstickning över två maskor och varje snöre ska vara 140 cm långt. Detta gör jag inte om, så nästa gång så köper jag färdiga skosnören. 😉 Det blir säkert lika bra.

Sy ihop delarna

Detta moment var bland det jobbigaste på hela sockarna eftersom det är svårt att få det jämnt. Delarna sys ihop med vanlig sytråd. Fyll sockan med plastkassar och stoppa ner den i sulan, nåla fast kanterna med två maskors bredd från den vita kanten. Sy elastiska stygn med svart sytråd. Trä i skosnörena och sätt sockan på foten, sy försiktigt fast tåhättan med vit sytråd. Att ha den på foten när man syr är bättre än att ha en påse i den, för då sträcks den rätt.

15230802_10154438935738122_2446574565781122496_n
Så här blev mina converse. 🙂 Jag är mycket, mycket nöjd med dem. Varma och goa eftersom de är dubbelt varma under foten. Det passar mig mycket bra eftersom jag har golvkallt. 😉